Macron najavio zabranu dolaska stranih imama, želi da se školuju u Francuskoj

0
152

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će ograničiti druge zemlje da šalju imame i islamske učitelje u Francusku, što je, kako je rekao, pokušaj sprječavanja “separatizma”.

Macron je rekao da će postepeno zaustaviti praksu u kojoj strane zemlje, uključujući Alžir, Maroko i Tursku, raspoređuju imame u Francusku da propovijedaju u džamijama.

“Ovaj kraj ovakvog islamskog sistema izuzetno je važan za suzbijanje stranog utjecaja i osiguravanje da svi poštuju zakone republike”, rekao je Macron na konferenciji za novinare tokom posjete gradu Mulhouseu.

Macron je rekao da je njegova administracija zatražila od Francuskog muslimanskog vijeća (CFCM), tijela koje predstavlja islam u Francuskoj, da se umjesto toga usredotoče na obuku imama na francuskom teritoriju, te da govore na francuskom jeziku i da ne šire radikalne islamističke stavove.

Prema Macronu, u Francusku se svake godine pošalje 300 imama. Onima koji dođu,2020. godina bila bi posljednja prilika za ulazak.

“Problem je kada se neki u ime religije žele odvojiti od Republike i zbog toga ne poštuju njene zakone”,- rekao je Macron.

Francuska trenutno ima sporazume s devet zemalja prema kojima njihove vlade mogu poslati nastavnike u francuske škole kako bi učenici izvorno iz tih zemalja poučavali kulturu i jezik, bez ikakvog nadzora francuskih vlasti.

Macron je rekao da će umjesto toga Francuska uspostaviti bilateralne sporazume s drugim zemljama kako bi francuske vlasti mogle imati kontrolu nad časovima i njihovim sadržajem od septembra.

Dodao je da se priprema novi zakon koji će omogućiti transparentnost u načinu finansiranja džamija.

“Džamije koje se finansiraju transparentno sa imamima koji su učili u Francuskoj i poštujući republikanske vrijednosti i načela. Tako ćemo stvoriti uvjete kako bi muslimani u Francuskoj mogli slobodno prakticirati svoju religiju”, rekao je Macron.

Jedina zemlja s kojom Francuska nije postigla sporazum o novim mjerama bila je Turska.

“Turska se danas može odlučiti slijediti taj put s nama ili ne, ali neću dopustiti da bilo koja strana zemlja hrani kulturni, vjerski ili identitetski separatizam na tlu naše Republike”, rekao je Macron, te je dodao da “ne mogu imati turski zakon na tlu Francuske”.

Macron je u utorak također rekao da će prekinuti praksu da francuskim studentima predaju nastavnici koje plaćaju strane vlade, piše DW.