Ministar odbrane Turske Akar: Prvi dio isporuke S-400 uspješno završen

0
142

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar je, govoreći o isporuci odbrambenog raketnog sistem S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, izjavio kako je isporuka prvog dijela materijala odbrambenog sistema planirana za danas uspješno okončana, kao i da će ostatak biti isporučen tokom narednih dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisao proces isporuke prvog dijela materijala odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, a čija je isporuka zvanično počela danas. 

“Aktivnosti oko isporuke protivzračnog odbrambenog sistema traju već godinama. Na tom planu mi smo odredili određene principe. U skladu s tim principima imali smo razgovore s Kinom, Rusijom, Sjedinjenim Američkim Država (SAD) i Fracuskom. Na kraju pregovora smo utvrdili da našim principima najviše odgovara Rusija, te smo u junu 2017. godine potpisali sporazum”, kazao je Akar, te dodao: 

“Jutros rano su tri aviona izvršila isporuku prvog dijela materijala odbrambenog sistema u vojnu bazu Murted (Ankara). To je jedan dio ovog procesa, a on će biti nastavljen narednih dana. Sve se odvija prema ranije utvrđenom protokolu. Za danas su bila planirana tri aviona i taj dio usporuke je okončan.”

Akar je dodao kako njegova zemlja nastavlja s pregovorima o isporuci američkog odbrambenog sistema Patriot.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.