Ministarka Alma Zadić najavila novi zakon za lakše procesuiranje političara u Austriji

0
78
Foto: Armin Muratovic

Ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić, koja je porijeklom iz BiH, najavila je, da će ubuduće biti krivično djelo i kada jedan političar da određena obećanja iako nije na funkciji da bi ih mogao ispuniti.

Godinu od afere “Ibiza” čiji je glavni akter bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i nekadašnji vicekancelar Heinz Christian Strache morao podnijeti ostavku, Zadić je danas na konferenciji za novinare najavila izmjenu krivičnog zakona, prema kojoj će se osoba koja daje takva obećanja i prije nego što ima političku funkciju moći krivično goniti.

Strache je podnio ostavku na funkciju austrijskog vicekancelara i lidera stranke krajnje desnice FPO 18. maja nakon što su mediji objavili snimak napravljen u tajnosti sa zabave 2017. godine na kojem on nudi državne ugovore u zamjenu za političku ili finansijsku pomoć.

Tada su njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung naveli da je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017., jednoj ruskoj poduzetnici ponudio prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Ova bogata Ruskinja, kako se navodi, na objavljenom snimku govori o tome kako njen ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je ona u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i ponudili joj kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

Zadić vjeruje da se time zatvara rupa u zakonu uslijed kojeg bi neko ko tako nešto čini mogao ostati nekažnjen.

Izmjena zakona sadržavat će i pasus kojim se zabranjuje kupovina mandata.

Izvor: Klix.ba