Mira Furlan je bolovala od groznice Zapadnog Nila, virus joj prenio zaraženi komarac

0
147

Legendarna glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njenom Twitter profilu. Rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živjela je u Americi gdje je emigrirala sa suprugom zbog rata.

Kako mediji doznaju od izvora bliskih porodici, Mira Furlan je već duže bila zaražena virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog bolesti je posljednjih nekoliko mjeseci provela u teškom stanju boreći se za život.

Iako joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća ljekarska njega, bolest je, nažalost, bila jača, piše Večernji list.

Bolest ili groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN) koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisare ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Foto: Profimedia

Bolest se pojavljuje u ljetnim i jesenskim mjesecima. Na sezonsku pojavnost i kretanje ove bolesti na nekom području, odnosno na epidemiološku situaciju utječu brojni faktori: brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti ovisno o okolišnim i klimatološkim prilikama.

Infekcija virusom Zapadnog Nila kod ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u 70-80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

Kod oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti centralnog nervnog sistema, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju hroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, hroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).