Najmanje šest osoba ubijeno u napadu u Njemačkoj

0
98

U današnjoj masovnoj pucnjavi u južnom njemačkom gradiću Rot am See smrtno je stradalo šest osoba, a još dvije su povrijeđene. Jedna od njih je u životnoj opasnosti.

Policija je objavila da je izvršilac 26-godišnji njemački državljanin koji je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju s mjesta zločina. Među smrtno stradalima su tri muškarca i tri žene, uključujući i roditelje ubice. Dvoje ubijenih nisu bili iz Rot am Seea, prenosi Jutarnji.hr.

Iako se prethodno spekuliralo da je riječ o terorizmu – što su po društvenim mrežama odmah počeli proliferirati faktori kao što je ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku – policija je vrlo brzo objavila da je riječ o obiteljskoj svađi koja je eskalirala na najgori mogući način.

Portparol policije kazao je da su s izvršiocem uspjeli voditi “koherentan razgovor”, ali da nisu mogli dokučiti motiv za zločin. Masakr je počinio poluatomatskom puškom za koju je imao dozvolu.

Policija je, inače, obavijest o pucnjavi dobila danas u 12.45 sati i stotinjak pripadnika policije iz svih okolnih mjesta se zaputilo na mjesto događaja, gdje su stigli 12 minuta kasnije.

Rot am See je mjestašce od oko 5.400 stanovnika koje se nalazi u pokrajini Schwäbisch Hall na sjeveru njemačke savezne države Baden-Württemberg, otprilike na pola puta između Frankfurta i Nürnberga.