NIJE VIŠE NEVIDLJIV: Ovako izgleda trenutni svjetski neprijatelj No.1

0
144
Foto: NIAID

Nevidljivi neprijatelj već tri mjeseca hara svijetom bez zaustavljanja. Ali od danas više nije nevidljiv. Naučnici američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) uspjeli su uhvatiti koronavirus elektronskim mikroskopom. Ovo otkriće je veliki napredak u naporima na rasvjetljavanju načina na koji virus napada ljudske stanice i kakav je razvoj bolesti koju stvara, piše STAV.

Američki institut radi na razvoju dijagnoze, terapije i vakcine protiv Covid-19. Slike koje prikazuju lice globalne pandemije koja je paralizirala svijet rezultat su dvosedmične studije koja služi za razumijevanje kako virus inficira stanice i uzroke proizašle iz ove bolesti.

Ove snimke su mikroskopske slike koje pripadaju izoliranim uzorcima zaraženih pacijenata. Oni pokazuju kako virus inficira ljudske stanice, a prema znanstvenicima to čini pomoću ACE2 proteina, smještenog na površini stanica.

Foto: NIAID

“Buba” sadrži svoj S protein u ACE2, a jednom unutar njega koristi stanični stroj za stvaranje hiljada primjeraka (do 100.000), koji su usmjereni na zarazu novih stanica. Ključna područja istraživanja NIAID-a uključuju osnovno proučavanje porijekla virusa, načina na koji uzrokuje bolest, kao i razvoj modela studija na životinjama, novih načina liječenja i cjepiva.

Foto: NIAID

Kontinentalna karta COVID-19 pokazuje veliko širenje virusa u SAD-u, gdje ima oko 101 000 slučajeva, što je najveći broj na svijetu i oko 1500 smrtnih slučajeva; slijedi Kanada s 4.043 slučaja i 39 smrtnih slučajeva. Ukupno je Amerika ovog petka imala više od 115.000 slučajeva i oko 1.700 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Izvor: STAV