Njemačka obilježava 75. godišnjicu Nirnberških suđenja nacistima

0
112
Foto: AP Photo

Njemačka je u petak obilježila 75. godišnjicu početka suđenja u Nirnbergu, prekretnice niza vojnih sudova namijenjenih privođenju visokih nacističkih zvaničnika pravdi.

Mali komemorativni događaj, umanjen zbog ograničenja koronavirusa, održat će se u sudnici 600 u gradskoj Palati pravde, gdje su zloglasna suđenja otpočela 20. novembra 1945. godine, piše Daily Sabah.

Svjedoci, političari i stručnjaci govorit će u video porukama na događaju kojim započinje niz komemoracija, uključujući pjesničko takmičenje, umjetničku izložbu i čitanja kasnije tokom godine.

Održat će se i govor predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, koji dolazi u vrijeme dok se Njemačka suočava s porastom ekstremizma krajnje desnice i antisemitizma.

Nirnberški procesi označili su prvi put u historiji da su vodeći predstavnici države morali da odgovaraju za svoje zločine pred međunarodnim sudom.

U prvom suđenju, 21 visokopozicionirani predstavnik nacističke stranke pojavio se na optuženičkoj klupi kako bi se suočio s pitanjima četiri savezničke sile – Sjedinjenih Država, Sovjetskog Saveza, Britanije i Francuske.

Među njima su bili i mnogi najviši nacistički zvaničnici, osim Adolfa Hitlera, Josepha Goebbelsa i Heinricha Himmlera, koji su svi počinili samoubistvo.

Suđenje je trajalo nešto manje od godinu dana i završeno je sa 12 smrtnih presuda, tri doživotne kazne, četiri duga zatvora i tri oslobađajuće presude.

Slijedilo je 12 daljnjih suđenja koja su se dogodila između novembra 1946 i aprila 1949.

Nirnberg, nekadašnji carski njemački grad uništen u ratu, bio je simbolično mjesto za suđenja jer je Hitler upravo tamo organizirao masovne skupove prije rata i antijevrejskih zakona 1935. godine.

Nirnberška suđenja postavila su temelj za globalni sistem krivičnog pravosuđa za one optužene za najgore zločine za koje je čovječanstvo sposobno.

Nirnberško nasljeđe živi na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) sa sjedištem u Hagu, koji od 2002. godine postoji kao jedini stalni, nezavisni sud na svijetu za djela poput genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Ranije ove godine manje komemoracije održane su u Evropi i SAD-u povodom 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata dok su parade i događaji otkazivani ili umanjivani u sklopu napora da se obuzda koronavirus.