Osnovcima u Turskoj podijeljeni besplatni udženici albanskog jezika

0
580
Foto: Anadolija

Ministarstvo obrazovanja Republike Turske učenicima je podijelilo udžbenike i nastavne materijale za albanski jezik koji je ranijom odlukom uveden u nastavni program osnovnih škola kao izborni jezik, javlja Anadolu Agency (AA).

Nadležni Odbor pri Ministarstvu obrazovanja Republike Turske ranije je odobrio nastavne programe za albanski i bosanski jezik koji su uvršteni u nastavni plan osnovnih škola u Turskoj za učenike od petog do osmog razreda.

Usvajanjem nastavnih planova pokrenut je proces pisanja udžbenika, koje kao i nastavne planove priprema tim sa Univerziteta u Trakiji (TU), a u saradnji sa obrazovnim institucijama i ekspertima iz Albanije i BiH.

Tim sa Univerziteta u Trakiji završio je pripremu udžbenika i nastavnih materijala za albanski jezik i dobio odobrenje od nadležnog turskog ministarstva.

Ove školske godine u Osnovnoj školi “Alija Izetbegović“ u provinciji Izmir albanski jezik kao izborni odabrala su 44 učenika iz dva odjeljenja osmog razreda.

Tim učenicima su podijeljeni besplatni udžbenici, a sedmično slučaju po dva časa albanskog jezika. Tokom vikenda aktivna je i fakultativna sekcija za učenje albanskog.

Direkcija obrazovanja u Kemalpasi potpisala je protokol s Udruženjem za albansku kulturu o organiziranju kursa albanskog jezika za sve zainteresirane građane.

U istoj školi u Izmiru bosanski jezik kao izborni odabrala su 94 učenika osmog razreda, a isto su učinila još 62 učenika Osnovne škole Kilicaslan u Istanbulu. Udženici bosanskog jezika su u procesu štampanja i uskoro će biti besplatno podijeljeni učenicima i nastavnicima.