Pogubljen prvak Irana u hrvanju: “Mučili su ga i natjerali da prizna ubistvo koje nije počinio”

0
83
Foto: Twitter

Iranski prvak u hrvanju, 27-godišnji Navid Afkari, pogubljen je vješanjem nakon što je osuđen jer je nasmrt nožem izbo čuvara na antivladinim protestima 2018., javljaju iranski državni mediji u subotu.

Kako prenosi HINA, Afkari je pogubljen “jutros nakon što je zakonska procedura sprovedena do kraja na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve”, prenijeli su mediji riječi predsjednika pravosudnog odjela u pokrajini Fars. Afkari je osuđen zbg smrti čuvara na dvije smrtne kazne.

Prošle je nedjelje Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportista, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno protestovao, dok je njegov advokat tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivicu.

Na audiosnimci prokrijumčarenoj iz zatvora Afkari je rekao da su ga mučili. Njegova majka tvrdi da su i njezinu drugu dvojicu sinova natjerali da svjedoče protiv Navida.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

“Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu”, navodi se u saopćenju suda.

Izvor: HINA/Jutarnji.hr