Protesti u Bejrutu započeli žestoko: Građani traže vješanje odgovornih, policija ispalila suzavce

0
120
Foto: EPA-EFE

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Bejruta da demonstrira protiv korupcije i nesposobnosti koje su, u velikoj mjeri, dovele do stravičnih eksplozija u kojima je smrtno stradalo više od 150 ljudi, javlja Guardian.

Demonstranti na Trgu mučenika i drugim ulicama Bejruta traže odgovornost za jednu od najvećih nesreća u zemlji i pravdu za preminule, nestale i ranjene u toj eksploziji. Policija im je odgovorila suzavcem.

U eksploziji je poginulo više od 150 ljudi, blizu 5.000 je ranjeno, a najmanje 60 se još uvijek vode kao nestali. Četiri dana nakon tragedije demonstranti su simulirali vješanje vodećih libanskih političara.

Demonstranti su uzvikivali “Vlada mora pasti” dok su nosili transparente na kojima je stajalo “Odlazite, ubice”. Demonstranti su pokušali probiti barijeru u ulici koja vodi prema parlamentu. Policija je uzvratila suzavcem.

Rose Sirour, jedna od demonstrantkinja, kazala je kako narod Libana želi budućnost s dostojanstvom.

Predsjednik Libana Michel Aoun obećao je u petak da će svi zvaničnici koji su odgovorni za eksploziju biti privedeni pravdi bez obzira na njihov položaj.

Malo je onih u Bejrutu, međutim, koji imaju ikakvog povjerenja da će vlada koja je dopustila da ogromne zaliha smrtonosnog eksploziva godinama budu uskladištene u srcu Bejruta istražiti nesreću.

Foto: EPA-EFE

Četiri dana nakon eksplozije male su šanse da je iko ko je ostao pod ruševinama mogao preživjeti, iako profesionalne ekipe za pretragu i spašavanje još uvijek tragaju za preživjelima.

Kako se prašina od eksplozije slegla, tako su se u fokus vratili i odgovorni za situaciju u Libanu. Libanci su mjesecima strahovali od ekonomskog kolapsa koji je sada više nego izvjestan.

Masovni protesti su prošle godine srušili premijera, ali sistem kojim je upravljao je preživio.

Foto: EPA-EFE

Izvor: Guardian/Klix.ba