SKANDAL U NJEMAČKOJ: Otkrivena laboratorija u kojoj vrše testove na životinjama

0
326

Majmuni zavezani u metalne sprege, mačke i psi ostavljeni da krvare i umru… samo je dio scena iz zastrašujućeg snimka iz njemačke toksikološke laboratorije koji su objavili aktivisti za prava životinja.

Video su objavili njemačka organizacije Soko Tierschutz u saradnji s međunarodnom organizacijom Cruelty Free International navode da se zlostavljanje događa u prostorijama laboratorije u Mienenbuttelu kraj Hamburga – LPT (Laboratory of Pharmacology and Toxicology ili Laboratorija farmakologije i toksikologije)..

Na snimkama i fotografijama se vide makaki majmuni zavezani u neke metalne oklope, nekima su vezane glave, drugi pokušavaju pobjeći, psi krvare do smrti u natrpanim ćelijama…
Snimak je nastao kada je jedan od aktivista uspio dobiti posao u ovoj laboratoriji, gdje je radio od decembra 2018. do marta 2019. Priznao je da je svjedočio zastrašujućim testovima na psima, majmunima, mačkama i zečevima, koji su se izvršavali po nalozima kompanija iz cijelog svijeta.

Aktivista kaže da se životinje čuvaju u zastrašujućim okolnostima – psima su ugurane cijevi niz grlo i daju im se kapsule, a onda ih ostavljaju da pate i krvare, često dok ne umru. On tvrdi da su radnici nasilni prema životinjama – i nisu uopće obučeni za brigu o životinjama.

“Psi su i dalje mahali repovima dok su ih vodili u smrt, toliko su bili očajni za ljudskim kontaktom”, ispričao je Friedrich Mullen iz organizacije Soko Tierschutz, pa dodao: “Ipak, najgore je majmunima. Makakiji su maleni, nisu teški i često ih koriste za eksperimente u LPT laboratoriji. Čuvaju ih u natrpanim, malim kavezima i brojne životinje već su razvile ozbiljne kompulsivne tendencije i često se samo šeću ukrug.”

Mačkama, nastavili su, neobučeni radnici daju i do 13 injekcija dnevno, a potom ih ostavljaju da pate. Slučaj je prijavljen njemačkim vlastima koje su otvorile istragu.

LPT testira proizvode za brojne kompanije iz cijelog svijeta i to tako što se životinji daje hemikalija ili lijek kako bi se utvrdilo koja je doza opasna za ljude.

“Životinjama ubrizgavaju ili im daju da jedu ili udahnu brojne supstance kako bi se izmjerili toksikološki efekti iste, a to uključuje povraćanje, unutarnje krvarenje, respiratorne probleme, groznicu, gubitak težine, letargiju, probleme s kožom, zakazivanje organa, te smrt. Životinje ne dobijaju nikakve anestetike niti sredstva za ublažavanje bolova.

Naša istraga je otkrila zastrašujuću patnju životinja, neadekvatnu brigu o njima, loše prakse i kršenje europskih i njemačkih zakona. Želimo da se LBT laboratorija zatvori, a uradi detaljan nadzor o tome da li se, gdje i kako, diljem Europe, životinje koriste za testiranje”, poručila je Michelle Thew, čelnica organizacije Cruelty Free International.

Na društvenim mrežama rastu apeli za zatvaranje ove laboratorije, peticiju je potpisalo već više od 40 hiljada ljudi, a brojni korisnici saglasni su da su fotke i snimak: “Horor svih horora”.

Video možete pogledati na ovom LINKU, ali vas upozoravamo da je izrazito uznemirujući.