Sukobi policije i demonstranata u SAD-u: U Georgiji vanredno stanje, vojska na ulicama

0
129
Foto: EPA-EFE

Demonstranti se i dalje sukobljavaju s policijom u američkim gradovima nakon što je preminuo afroamerikanac George Floyd kojeg je hapsila policija u Minneapolisu.

Stotine ljudi su se okupile ispred Bijele kuće u Washingtonu koja je u petak bila privremeno blokirana, a traže pravdu zbog Floydove smrti.

Demonstracije traju u Minnesoti, New Yorku i Californiji. Sada već bivši policajac iz Minneapolisa je uhapšen i optužen za ubistvo Georgea Floyda. Na snimku se vidi Derek Chauvin koji koljenom vrši pritisak na Floydov vrat. On i još trojica policajaca su dobili otkaze. Chauvin će se pojaviti na sudu u Minneapolisu u ponedjeljak.

Foto: EPA-EFE

Američki predsjednik Donald Truimp je rekao da se radi o “užasnom događaju”, a kontaktirao je i Floydovu porodicu.

Demonstranti su ispred Bijele kuće zahtijevali pravdu, a uprkos policijskom satu koji traje od 20:00 do 6:00 sati, okupljanja je ipak bilo. Demonstranti su palili objekte i vozila te su se sukobili s policijom u New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Denveru, Houstonu, Louisvilleu, Phoenixu, Columbusu i Memphisu.

U Atlanti su oštećeni policijski objekti, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo. U Dallasu je policija iskoristila suzavac, a demonstranti su policajce gađali kamenjem.