Tajanstveni program / Pentagon priznao da je istraživao NLO

0
508
Pixabay/Ilustracija

Američko Ministarstvo odbrane priznalo je postojanje “tajanstvenog programa” za istraživanje neidentifikovanih letećih objekata (NLO).

Pentangon je naveo da je program obustavljen 2012. godine, ali je list New York Times prenio danas da su nastavljene istrage o “incidentima sa NLO”, koje pretežno prenose vojnici, prenosi Beta.

Program nazvan “Prepoznavanje vazdušnih prijetnji” odnosi se na čudne leteće objekte, koji se kreću velikom brznom bez “vidljivog pogona”, prenio je list i dodao da se na jednom video snimku vide dva američka lovačka aviona koja lete prema nekom ovalnom objektu veličine putničkog aviona.

Snimak je urađen na obali američke savezne države Kalifornije 2004. godine.

Pentagon je naveo da je program trajao od 2007. do 2012. godine.

“Program je završen, jer postoje drugi prioriteti koji zaslužuju finansiranje i u većem su interesu ministarstva”, navodi se u saopštenju.

Program za koji je bio izdvojen budžet od 22 miliona dolara, bio je poznat samo malom broju zvaničnika, a inicirao ga je bivši senator Nevade, demokrata Harry Reid, koji pridaje poseban značaj takvim fenomenima.

“Nismo dobili odgovore, ali ima mnogo elemenata da potvrdimo zašto postavljamo pitanja”, rekao je Reid na Twitteru poslije vijesti u New York Timesu.

“To je naučno i pitanje nacionalne sigurnosti. Ako Amerika ne odgovori na ova pitanja, onda će neko drugi”, dodao je Reid.