Tragedija / Oglasio se Erdogan: Molim Boga za milost za poginule u zemljotresu

0
273
Foto: Arhiv

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da sve nadležne institucije i službe poduzimaju sve potrebne mjere nakon zemljotresa koji je večeras pogodio istočne dijelove Turske.

Erdogan je u poruci na Twitteru naveo da sve turske resorne institucije rade kako bi se zaštitili životi ljudi i gubici sveli na minimum.

“Sve naše institucije usko sarađuju kako bi se poduzele sve mjere i kako bi pomogli pogođenim građanima u potresu. U taj dio zemlje smo poslali ministre okoliša, unutrašnjih poslova i zdravlja i svi su na raspolaganju. Želim milost od Boga prema našoj braći koja su izgubila život u potresu i želim ozdravljenje onima koji su povrijeđeni”, napisao je Erdoan.

Prema dosadašnjim informacijama, najmanje 14 osoba poginulo je u zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je u petak pogodio istični turski grad Elazig.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopćila je da je epicentar potresa registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga.

U saopćenju se navodi da je osam osoba poginulo, a 12 povrijeđeno u Elazigu, dok je šest osoba poginulo, a 45 povrijeđeno u Malatyi.

AFAD je formirao krizni štab, a iz brojnih turskih gradova u Elazig je upuće veliki broj pripadnika spasilačkih službi.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, čak na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Iz AFAD-a je također potvrđeno kako je nakon ovog zemljotresa zabilježeno još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepena po Richteru.

U zemljotresom ugroženoj regiji građanima su na raspolaganje dati javni domovi, sporske dvorane, škole i drugi objekti koji mogu poslužiti za privremeni smještaj.

Izvor: Sandzacke.rs / Anadolija