Turska / Ponovno prebrojavanje nevažećih glasačkih listića iz sedam istanbulskih distrikta

0
358

Vrhovna izborna komisija Republike Turske (YSK) donijela je odluku o ponovnom prebrojavanju nevažećih glasačkih listića sa nedjeljnih lokalnih izbora u sedam distrikta u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovna izborna komisija na vanrednoj je sjednici razmatrala uložene žalbe i odlučila da se ponovo prebroje glasački listići u sedam distrikta koji su u preliminarnoj fazi proglašeni nevažećim.

Riječ je o listićima sa birališta u distriktima Sile, Bayrampasa, Atasehir, Umraniye, Beykoz, Fatih i Gaziosmanpasa.

Prethodno su na žalbu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Izborne komisije na nivou distrikta donijele odluku o prebrojavanju tih listića, ali je po žalbi opozicione Republikanske narodne partije (CHP) prebrojavanje zaustavljeno odlukom izborne komisije sa nivoa provincije.

Vrhovna komisija je danas donijela konačnu odluku prema kojoj će se ti listići ponovo brojati.

AK Partija je jučer uložila žalbu na izborne rezultate u ukupno 39 istanbulskih distrikta.

Birači u Turskoj u nedjelju su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina, te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Najneizvjesnija izborna utrka za gradonačelničku poziciju dogodila se u Istanbulu. Prema preliminarnim rezultatima, kandidat CHP-a Ekrem Imamoglu vodi sa 48,79 posto osvojenih glasova ispred kandidata AK Patije Binalija Yildirima koji je dobio 48,51 posto glasova.