Turske žene komandosi spremne za najzahtjevnije zadatke

0
102
Foto: Anadolija

Turske podoficirke čekaju prve zadatke i nove izazove nakon što su prošle tešku obuku u Zapovjedništvu škole i centra za obuku žandarmerijskih komandosa u izmirskom distriktu Foči.

Ukupno 20 žena dobrovoljaca završilo je 20-sedmičnu obuku koju su počele u septembru prošle godine.

Podoficirke koje čine grupu žandarmerijskih komandosica prošle su teške psihofizičke treninge u okviru kojih su više od dva mjeseca noći provodile pod otvorenim nebom.

Foto: Anadolija

Komandosice su pokazale posebno istančane vještine rukovanja raznim oružjem, a vezanih očiju u nekoliko sekundi sklapaju i rasklapaju pištolje i puške.

Obuka je uključivala i zahtjevne teoretske časove i treninge iz oblasti prve pomoći, čitanja karata, antiterorističkih akcija, neutralizaciji minsko-eksplozivnih naprava i drugih vještina potrebnih za izvršavanje žandarmerijskih zadataka.

Foto: Anadolija

Podoficirke su tako stekle potrebno znanje i vještine za izvršavanje zadataka u mirnodobskim i ratnim uvjetima, kao i u svim ekstremnim okolnostima.

Hrabre podoficirke čine prvu žensku grupu komandosica žandarmerije koja prijateljima ulijeva povjerenje, a neprijateljima strah.

Foto: Anadolija

Podoficirka Merve Cetin za AA je kazala da se dobrovoljno pridružila koleginicama kako bi služila svojoj domovini, ali i kako bi mogla pokazati vlastitom ocu da nema razloga za tugu što nije imao sina da ga pošalje u vojsku.

“Željela sam ocu pokazati da vojni poziv nije ekskluzivno rezerviran za muškarce, već da ga i žene mogu izvršavati s mnogo uspjeha“, kazala je Cetin.

Foto: Anadolija

Ističući kako je obuka bila izuzetno teška, Cetin je kazala da se uvijek iznova dizala na noge jer komandosi nastupaju tamo gdje drugi kažu da je sve gotovo.

I podoficirka Su Yildiz kazala je da je spremna za izvršavanje zadataka na svim mjestima gdje se vijori turska zastava.

“Nismo obučavane samo da dobijemo zvanje komandosica, već da budemo spremne u svakom času da izvršimo svaki povjereni zadatak“, poručila je Yildiz.

Podoficirke Aysenur Kilical i Sema Bekdemir su kazale da su se dobrovoljno prijavile u jedinicu komandosica kako bi pokazale za šta su sve spremne jer “snagu i izdržljivost crpe iz plemenite krvi koja kola venama Turkinja”.

Izvor: Anadolija