Tvrdnje stručnjaka: Jedna zaražena osoba može prenijeti koronavirus na 59.000 drugih

0
147
Foto: Shutterstock

Stručnjak za intenzivnu njegu opisao je kako jedna osoba koronavirusom može zaraziti do 59.000 drugih jer je virus više nego dvostruko prenosiviji u odnosu na grip.

Dr. Hugh Montgomery, profesor medicine intenzivne njege na University College u Londonu, objasnio je kako se virus može prenijeti s jedne osobe na njih nekoliko hiljada.

“Normalnom gripom, ako je dobijem, zarazit ću u prosjeku oko 1,3 ili 1,4 ljudi. Ako su te 1,3 ili 1,4 osobe prenijeli dalje, to je drugi put da se virus prenosi. U vrijeme kad se to dogodi 10. put, bio bih odgovoran za oko 14 slučajeva gripe” kazao je dr. Xand van Tullekenu.

Dr. Montgomery nastavio je ilustrirati kako je koronavirus daleko zarazniji od uobičajene gripe, pri čemu jedna osoba pod istim okolnostima može zaraziti 59.000 drugih.

“Koronavirus je vrlo, vrlo zarazan, tako da ga svaka osoba može prenijeti na tri. Sada to ne djeluje baš kao velika razlika, ali ako svaki od ta tri pređe na tri, a to se desi u 10 navrata, bio bih odgovoran za prenošenje zaraze na 59.000 osoba”, rekao je dr. Montgomery.

Upozorio je ljude da ne ignoriraju savjete o socijalnoj distanci, kako se virus ne bi širio ubrzano, što bi spriječilo i pretrpavanje bolnica. Dodao je da će većina zaraženih osjetiti blage simptome, ali će ipak moći širiti virus oko sebe ako se ne samoizoliraju.

Izvor: Faktor.ba