UN raspravlja o poništavanju Trumpove odluke o Jerusalemu

0
630

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o nacrtu rezolucije kojom bi poništilo odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema službenom prijestolnicom izraelske države, prenose agencije.

Egipat je podijelio tekst koji su agencije AFP i Reuters dobile na uvid, u kojemu se traži povlačenje jednostrane odluke Sjedinjenih Država. Nacrt rezolucije mogao bi se podnijeti na glasanje već u ponedjeljak.

Odluka Donalda Trumpa da prizna Jerusalem izraelskom prijestolnicom potaknula je gnjev Palestinaca, demonstracije u muslimanskom svijetu i gotovo jednodušnu osudu međunarodne zajednice.

U nacrtu rezolucije ističe se da se status Jerusalema “mora riješiti pregovorima” te se izražava “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jerusalemu”, ne spominjući direktno SAD.

U tekstu se usto ističe da “nijedna odluka i djelovanje kojima se želi promijeniti narav, status i demografska slika Jerusalema “nemaju pravnog učinka, ništavni su, nevažeći i moraju se poništiti”.

Nacrt rezolucije “poziva sve države da se suzdrže od otvaranja svojih diplomatskih misija u svetome gradu Jerusalemu, u skladu s rezolucijom VS UN-a 478 iz 1980”. Rezolucija 478 određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna i poziva sve države da ambasade zadrže u Tel Avivu.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jerusalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jerusalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.