Virus harao mjesec dana prije prvog potvrđenog slučaja

0
183

Bolnica u Parizu ponovno je testirala stare uzorke bolesnika sa upalom pluća i došla do zapanjujućeg otkrića. Koronavirus se pojavio, čini se, mnogo prije nego što se mislilo. Testovi u pariškoj bolnici pokazali su kako je već 27. decembra liječen muškarac zaražen koronavirusom, dakle tačno mesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Doktor u toj bolnici Iv Koen rekao je da su naučnici testirali uzorke 24 pacijenta liječena u decembru i januaru.

“Svi su bili negativni na grip, ali od njih 24 imali smo jednog koji je bio pozitivan na koronavirus 27. decembra“, izjavio je.

On je rekao i kako je znanje o “nultom pacijentu” ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi, ali i da je prerano reći da li je spomenuti bolesnik baš taj, piše Guardian.

“Pacijent liječen u decembru bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoju decu, ali ne i svoju suprugu, koja radi u supermarketu. Čovjek nije shvatao kako je zaražen jer smo sve analizirali i on nije putovao, a jedini kontakt imao je sa suprugom”, naglasio je Koen.

Dodaje kako je supruga pacijenta radila na štandu za prodaju sušija, pored radnika koji je porijeklom iz Kine, ali nije poznato je li putovao u Kinu.

Koen navodi kako je možda u pitanju nulti francuski pacijent, ali ne treba isključiti ni to da u drugim regijama postoji još netko.

“Svi negativni PCR testovi na upalu pluća moraju se ponovo ispitati. Virus je vjerovatno cirkulisao”, zaključio je.