Vodeći njemački virolog zagovara samoizolaciju od pet dana

0
99
Foto: EPA-EFE

Njemački virolog Christain Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu smatra da se vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana. Smatra da će se tim održati nivo prihvaćanja epidemioloških mjera u društvu.

U izjavi za NDR je ocijenio i da je samoizolacija od pet dana, kako je rekao, na samoj granici epidemiološki prihvatljivog, prenosi Index. Onima koji su u samoizolaciji je preporučio da taj period ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im prođe period samoizolacije.

Drosten je mišljenja da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, ali je napomenuo da je to još nedokazana tvrdnja. Ova njegova izjava je izazvala raspravu u njemačkoj javnosti pa je naknadno objasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.

Za skraćivanje perioda obaveznog karantina za one koje se sumnja da su zaraženi izjasnili su se i zdravstveni stručnjaci iz nekih njemačkih stranaka. Među njima je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbach koji je poručio da je karantin od pet dana dovoljan jer “znamo da većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna”.

Stručnjakinja liberalnog FDP-a za zdravstvo, zastupnica Christine Aschenberg-Dugnus, također podržava skraćenje izolacije na pet dana. Smatra da će tako povećati prihvaćenost mjera u narodu. Slično smatraju i Zeleni.