Zbog smrtnog slučaja: Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom

0
121

Austrijske vlasti privremeno su, iz opreza, obustavile vakcinisanje serijom vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge nakon vakcinisanje, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

Prema podacima iz izvještaja, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a kod 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem”, saopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U saopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva potencijalna povezanost vakcine s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecine vakcine”, navedeno je u saopćenju.

Novinska agencija APA prenosi saopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podržava istragu.

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na osnovu globalnog kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 23.000 ispitanika.

“Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv COVID-19 sigurna i djelotvorna”, prenijela je APA.

Izvor: HINA