Žene oficiri u operaciji “Maslinova grana”: Čast je služiti domovini

0
754
Foto: Anadolija

Dok Oružane snage Turske (TSK) napreduju prema centru Afrina, grada na sjeverozapadu Sirije, podršku iz pograničnih područja pružaju im brojne jedinice kojima zapovijedaju žene oficiri.

Neke od zapovjednica manjih ili većih jedinica zaduženih za artiljerijsku ili logističku podršku kopnenim snagama ranije su učestvovale i u operaciji “Štit Eufrata”, kojom su u sjevernom dijelu Sirije eliminisani teroristi ISIS-a. Ovih dana žene oficiri turske vojske imaju značajnu ulogu u operaciji “Maslinova grana”, pokrenutoj 20. januara s ciljem neutralizacije elemenata terorističkih organizacije YPG/PKK i ISIS u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Afrin.

Narednica Dilek Aygun zapovijeda artiljerijskom baterijom u pograničnom području i zadužena je za podršku kopnenim snagama u borbi protiv terorista YPG/PKK i ISIL-a.

Foto: Anadolija

U razgovoru s novinarom Anadolu Agency (AA) ulogu haubica tipa “Oluja” ocijenila je izuzetno značajnom u cijeloj operaciji “Maslinova grana”.

Kazavši kako su artiljerijskom vatrom u mogućnosti preciznim pogotkom uništiti ciljeve na udaljenosti oko 40 kilometara, Aygun je dodala kako haubice tipa “Oluja” pružaju veliku podršku trupama na terenu.

“Sistemi kontrole paljbe kod ovih haubica su potpuno kompjuterizovani tako da su one funkcionalne u svim vremenskim uslovima. To pruža veće mogućnosti za manevar jedinicama na terenu, ali i pored toga sama spoznaja da imate podršku ovih haubica daje dodatni moralni podstrek. Veoma mi je važno biti dijelom ove operacije”, kazala je Aygun.

Zapovjednica tima za održavanje i podršku Ceren Ozcelik je istakla da njena ekipa radi na održavanju haubica “Oluja”.

Foto: Anadolija

“Zadužena sam za održavanje, odgovorna sam za stanje haubica. Ljubav prema domovini smo naslijedile od naših predaka, od žena koje su učestvovale u oslobodilačkoj borbi. Čast mi je biti dijelom ove operacije, čast mi je biti dijelom oružanih snaga”, kazala je Ozcelik.

Cigdem Yuksel je još jedna od žena oficira u pograničnom području Turske sa Sirijom. Odgovorna je protok municije i vojne opreme u pograničnom dijelu i prostoru prema Afrinu.

Foto: Anadolija

Istakla je kako žene oficiri povjerene im zadatke obavlja sa velikom pažnjom i preciznošću.

I oficirka Gulru Gizem Atabey zapovijeda timom u pograničnom pojasu. Zadužena je za održavanje vojnih vozila koje učestvuju u operaciji. Svoju, kao i uloge svojih kolegica u oružanim snagama ocijenila je izuzetno značajnom.

Foto: Anadolija