Popularni gastronomski portal “TasteAtlas” objavio je listu najboljih jela u Srbiji, a na prvom mjestu, prema ocjenama korisnika tog sajta, našle su se novopazarske mantije, prenosi radio Sto plus.
Lista obuhvata 72 jela, među kojima se na 38. mjestu nalazi i sjenički sir, još jedan specijalitet iz sandžačke regije.
Drugo mjesto na listi zauzeo je leskovački ajvar, treće komplet lepinja iz Užica, četvrto leskovački roštilj, a peto kulen iz Bačkog Petrovca.
Prvih deset jela na listi kompletiraju “leskovački voz”, užička pršuta, sarma, pljeskavica i burek sa sirom.
TasteAtlas je 2018. godine osnovao hrvatski novinar i preduzetnik Matija Babić. Ovaj sajt sadrži informacije o gotovo 10.000 jela, pića i namirnica širom svijeta, kao i o oko 9.000 restorana.
Ovo priznanje novopazarskim mantijama dodatno potvrđuje bogatu gastronomsku tradiciju Sandžaka i njenu prepoznatljivost na međunarodnom nivou. Također, visok plasman sjeničkog sira na ovoj listi ukazuje na kvalitet i popularnost tradicionalnih proizvoda iz ovog kraja.