Kako da naplatite štetu ukoliko autom naletite na veliku rupu na putu

0
1578
blank
Foto: Shutterstock

Poslije zime, nerijetki si slučajevi u kojima vozači svoje automobile oštete na rupama na kolovozima nastalim uslijed niskih temperatura i mrazeva. Prema riječima advokata Borivoja Obradovića, građani imaju apsolutno pravo da nastalu štetu naplate.

U razgovoru za TV Nova S, Obradović je rekao da, shodno Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Zakonu o putevima, upravljač puteva dužan je da obezbijedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje puta, kao i nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja.

Obradović je objasnio da ukoliko vozači oštete svoje automobile zbog rupa na putevima, imaju puno pravo na naknadu štete.

Prvi korak je da pozovete policiju, koja će po dolasku sastaviti zapisnik, ali i fotografisati vozilo i rupu. Važno je da do dolaska policije automobil ne pomerate sa mjesta na kojem je nastala šteta.

“Drugi korak je odlazak kod procenitelja, koji takođe sastavlja zapisnik, radi se procjena po određenoj proceduri, a postoji komisija koja to sastavlja”, objašnjava Obradović, dodajući da je bitno da vozači naprave evidenciju štete i za privatnu arhivu, prenosi Nova.rs.

Kada imate policijski zapisnik i zapisnik od osiguravajuće kuće, možete da odete da popravite svoje vozilo, a račun od popravke obavezno sačuvajte.

Tada možete da se obradite upravljuču puta i tražite naknadu štete.

“Shodno Zakonu o putevima, postoje prva i druga kategorija puteva, lokalni putevi i ulice. Za magistralne i auto – puteve nadležno je preduzeće “Srbija putevi”, dok je za ulice u gradu, u ovom slučaju konkretno Beogradu, nadležan “Beograd put”, kojem podnosite zahtjev, bilo lično, bilo preko advokata”, kaže Obradović.

Ukoliko nakon 15 dana, koliko je potrebno da čekate, dobijete neodgovarajući odgovor, koji ne zadovoljava naknadu štete koja je nastala na vašem vozilu, ili ukoliko upravljač puteva uopšte ne odgovri, jedino što vam preostaje je da podnesete tužbeni zahtjev.

Obradović je istakao da se svaki vozač u Srbiji svakodnevno suočava sa rupama na putevima, sa signalizacijom koja ne postoji ili je loše postavljena, poledicom na koju nije upozoren, ali i životinjama koje “izleću” ispred vozila na auto-putevima. Naglašava da u svakom od ovih slučajeva možete da tražite naplatu štete.

“Građani se javljaju, to je nešto što se svakodnevno dešava i sa čim se struka saživela”, rekao je Obradović.

Izvor: Nova.rs