Dizelaši ipak spašeni: Novi Boschov sistem smanjuje emisiju štetnih gasova

0
1041
blank

Dizelaši su spašeni! – tvrde u Boschu, najvećem svjetskom proizvođaču sklopova i uređaja za automobile.

Njemački gigant koji ima 402.000 zaposlenih predstavio je revolucionarni sistem pročišćavanja štetnih gasova dizelskih automobila koji će omogućiti revoluciju odnosno smanjenje emisija zloglasnih azotnih oksida (NOx) na nivo 10 puta manji nego što će biti ograničenje 2020, piše Večernji.hr.

Ta vijest dolazi kao melem na ranu njemačkim proizvođačima automobila čiji se pogonski sistemi značajno temelje na dizelskim motorima. Oni su zbog varanja na testovima emisije azotnih oksida u milionima automobila VW grupe, mogućnosti zabrane starijih dizelaša u središtima njemačkih gradova i opštojhajki na dizelaše kao ekološki neprihvatljive već izgubili milijarde eura.

U perspektivi, njemačka bi autoindustrija, zbog skupog razvoja alternativnih pogona u kojem kaska za japanskom konkurencijom, izgubila i više. Primjera radi, samo je VW u SAD-u morao isplatiti više od 30 milijardi dolara za kazne i odštete u vezi afere Dieselgate, a na odlagalištima stoje deseci hiljada vraćenih dizelskih automobila.

“Dizel ima budućnost. Danas želimo jednom zauvjek stati na kraj raspravama o propasti dizelske tehnologije. Pomakli smo granice tehnički izvedivog, dizelaši opremljeni našom najnovijom tehnologijom bit će svrstani u vozila s niskim emisijama, a ipak će ostati povoljna. Čvrsto vjerujemo da će dizelski motor i dalje imati važnu ulogu kao jedna od mogućnosti za mobilnost sutrašnjice. Sve dok se elektromobilnost ne probije na masovno tržište, bit će nam potrebni visokoefikasni motori s unutrašnjim sagorjevanjem”, rekao je Boschov glavni izvršni direktor Volkmar Denner.

Boschova nova dizelska tehnologija temelji se na dva glavna elementa. Novi turbopunjač ima prilagodljiv sistem upravljanja protokom vazduha za motor koji brže reaguje te recilkulira izduvne gasove pa se može voziti i dinamično bez porasta štetnih emisija. Drugi faktor je toplina. Da bi pretvaranje azotnih oksida bilo optimalno, temperatura ispusnih gasova mora iznositi više od 200 Celzijevih stepeni, što će novi sistem moći ostvariti i u gradskoj vožnji bez ugradnje pomoćnog grijača od 48 volti.

Prema EU zakonodavstvu, privatni automobili smiju emitirati 168 miligrama NOx-a po kilometru, a od 2020. ta će se granica smanjiti na 120 miligrama. A uz pomoć Boschove dizelske tehnologije već danas emitiraju samo 13 miligrama prema standardnim ciklusima u realnoj vožnji.

U tom smislu idu i nedavne izjave šefova VW grupe, Mercedesa, ali i Mazde, koji kažu da neće odustati od proizvodnje dizelskih motora.

Podsjetimo, dizel automobili emituju manje CO2 od benzinaca i u tom smislu su pogodniji prevoz za globalnu ekologiju, ali problem im je mnogo veći ispust azotnih oksida koji mogu uzrokovati ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi.

A što je s dizelašima, pogotovo spornima do Euro5 norme, koji su se proizvodili do 2015.? Oni će izgleda definitivno otići u historiju jer se njihovo prilagođavanje ne isplati, a u Njemačkoj je otvoren put njihovoj zabrani u najzagađenijim dijelovima gradova.