Kad se udruže Nijemac i Rus nastane Lada Niva Monster

0
1235
blank
Foto: ZUBR promo

Ljubitelji ekstremne vožnje po teškim terenima i inače cijene Ladu Nivu, a njena nova dorada mogla bi mnogima izmamiti osmjeh na lice.

Za verziju Monster zaslužan je njemački studio ZUBR, koji se bavi modifikacijama serijskih modela automobila.

S obzirom da je Niva napravljena na mehaničkoj platformi idealnoj za modifikacije, Monster izgleda kao sasvim prirodna nadogradnja i nešto što bi komotno moglo da uđe i u serijsku proizvodnju.

blank
Foto: ZUBR promo

Nemci su ruskom terencu podigli ogibljenje za čak 150 mm, a ugradili su i veće, offroad točkove sa masivnim terenskim gumama, pa su dobili čak 235 mm veći razmak od tla nego kod originala.

Da je Monster spreman za ekstremne uslove vožnje otkrivaju ne samo točkovi nego i ugrađen ”snorkel”, koji garantuje da se ovim vozilom lako može savladati i duboka vodena prepreka.

Osim toga, prošireni su i lukovi blatobrana, dodati su istureni plastični branici, pozadi je, na poklopac prtljažnika, montiran rezervni točak – tako da Lada Niva Monster ima sve karakteristike ekstrenmog offroad vozila.

blank
Foto: ZUBR promo

Automobil je ofarban u mat sivomaslinastu boju, posebnog sastava, otpornog na rđu i ogrebotine.

Treba spomenuti i dodatne detalje, poput vitla, nogostupa za lakši ulaz u vozilo i proširenih izduvnih cijevi.

Sa tehnološke strane gledano, farovi su prilagođeni LED tehnologiji, ali što se tiče motorizacije, intervencija ispod haube nije bilo.

blank
Foto: ZUBR promo

Naime, i ovu Nivu pokreće isti ruski 1.7-litarski atmosferac sa 82 KS, uz pogon na sva četiri točka.

Za ovako ekstremno prerađeni terenac studio ZUBR traži ne baš malih 44.000 eura, ali nude i brojne opcije personalizacije prema željama kupca.

Na isporuku se čeka oko tri mjeseca, piše B92.