Mercedes najavio kraj za manuelne mjenjače u Evropi

0
216
blank

Evropljani koji žele kupiti novi Mercedes smanuelnim mjenjačem trebali bi požuriti jer je njemački proizvođač najavio da će prestati proizvoditi automobile s manuelnim mjenjačima.

Ove informacije je za Automobilwoche potvrdio glasnogovornik Mercedesa.

“S obzirom na razvoj elektrifikacije, uočili smo da se potražnja prebacuje na komponente električne mobilnosti, baterije i (djelomično) električne pogonske sisteme”, rekao je on, a potom dodao da Mercedes “postepeno” više neće nuditi manuelne mjenjače. Ovu promjenu su Mercedesovi zvaničnici nagovijestili još prije dvije godine kao dio mjera za smanjenje troškova.

Modeli koje Mercedes trenutno nudi u Evropi s opcijom manuelnog mjenjača su A-Klasa, B-Klasa i CLA. Njemačka kompanija je u SAD-u prestala nuditi opciju manuelnog mjenjača još prije nekoliko godina. Naravno, svi članovi EQ porodice imaju “dvije papučice” kao i većina električnih automobila u svijetu, dok skuplji modeli te AMG verzije već tradicionalno dolaze sa automatskim mjenjačima.

Iako Mercedesov glasnogovornik nije otkrio tačan rok ukidanja manuelnih mjenjača, Stuttgarter Zeitung piše da će se to dogoditi već 2023. godine. To bi moglo značiti da će obnovljena A-Klasa biti dostupna samo s automatskim mjenjačem, kao i obnovljena B-Klasa te CLA.