Najniža prodaja novih automobila u Evropi od 1996. godine: Pad od skoro 50 posto

0
167
blank
Foto: EPA-EFE

Evropa je u junu ove godine registrovala najmanji broj novih putničkih automobila od 1996. godine sa nešto više od 1,06 miliona vozila, a neki proizvođači automobila bilježe pad prodaje za skoro 50 posto, pokazuju podaci Evropskog automobilskog udruženja u petak.

Volkswagen grupa bila je najteže pogođeni veliki proizvođač automobila sa skoro četvrtinu manjom prodajom nego prošlog juna. Međutim, u prvoj polovini godine, Stellantis je zabilježio najveći pad od 21,1 posto.

Među manjim proizvođačima, nove registracije Volva pale su za 47,9 posto u junu i 28,5 posto u prvoj polovini godine, dok je Jaguar Land Group zabilježila manji pad u junu od 13,2 posto, ali u ovoj godini 34,7 posto.

Inflacija, uska grla u lancu snabdijevanja, sve veći broj slučajeva koronavirusa u nekim zemljama i stalna nestašica čipova samo su neki od problema koji muče automobilsku industriju u regiji, koja sada bilježi pad od 12 uzastopnih mjeseci.

Najveći proizvođači automobila od BMW-a do Stellantisa su posljednjih sedmica prijavili pad prodaje na globalnom nivou prije rezultata u drugom kvartalu kasnije ovog mjeseca.

Sva četiri glavna tržišta Evropske unije – Španija, Italija, Nemačka i Francuska – prijavila su pad registracije automobila.

Izvor: Klix.ba