Opel predstavlja Rocks-e: Novo e-vozilo za nova vremena u gradu

0
669
blank

Njemački proizvođač automobila Opel danas predstavlja prvi SUM. Novi Opel Rocks-e predstavlja održivu urbanu mobilnost (Sustainable Urban Mobility).

Ulazni model električnog vozila odgovara na trenutačne zahtjeve mobilnosti nudeći električnu mobilnost sa zaštitom od vjetra i kiše – progresivno, odvažno i čisto, tipično Opelovski: u skladu s duhom vremena. U Njemačkoj njime mogu upravljati već i mladi s 15 godina i vozačkom dozvolom kategorije AM1. Ovim 2,41 metra kratkim dvosjedom Opel nastavlja svoju ofenzivu elektrifikacije. Njemački proizvođač automobila širi svoju ponudu modela baterijsko-električnim SUM vozilom ispod segmenta Corse-e kojega si može priuštiti gotovo svaki vozač, od početnika do onih koji svaki dan voze gradom. Cijena osnovnog modela Opel Rocks-e u Njemačkoj bit će manja od cijene malog automobila, a mjesečni trošak leasinga bit će sličan cijeni mjesečne karte za lokalni javni prijevoz. Rocks-e bit će dostupan za narudžbe putem interneta ili kod odabranih ovlaštenih Opel partnera od jeseni u Njemačkoj – uvođenje na druga tržišta planirano je u 2022. godini.

“Naš novi Opel Rocks-e beskompromisan je u svakom pogledu. Dizajn je odvažan i čist, a dimenzije su mu krajnje kompaktne. Naš SUM vozi isključivo na struju i cijena je nenadmašna. Rocks-e omogućava pametnu i funkcionalnu električnu mobilnost svakome i privući će mnogo pažnje,” kaže direktor prodaje i marketinga Opela Stephen Norman. “Opel je jednostavno ‘menschlich’ i pristupačan – Rocks-e to dodatno dokazuje.”

Moj prvi Opel: pametna, extra-cool mobilnost u gradu

Novi Opel Rocks-e jednostavno je drukčij:malo vozilo sa stilom za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez emisije ispušnih plinova. Najbolje od svega, Rocks-e je dug samo 2,41 metara, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kilogram (uklj. bateriju) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo. U Njemačkoj, tinejdžeri već od 15 godina starosti1 smiju upravljati njime uz vozačku dozvolu kategorije AM. Odgovarajuća izmjena zakona stupila je na snagu 2021. i to znači da taj propis sada vrijedi širom Njemačke. Zakonodavac tako podržava potrebe mladih za mobilnošću, posebno kao sredstvo odlaska u školu ili do mjesta studiranja. Novi Opel Rocks-e savršeno igra tu ulogu.

Pametno rješenje kojim Opel ulazi u segment električne mobilnosti nudi doseg do 75 kilometara prema WLTP-u2 i tu udaljenost možete prelaziti brzinom do 45 km/h. Zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet – ne samo za mlade vozače, već i za one koji žele putovati od doma do gradskog središta bez emisije ispušnih plinova i bez dugotrajnog traženja mjesta za parkiranje na odredištu. Točkovi veličine 14” i svega 7,20 m potrebnih za okretanje čine Rocks-e idealnim za grad jer savladava oštre zavoje i stane na mala mjesta za parkiranje.

blank

Baterija od 5,5 kWh kojom Opel Rocks-e raspolaže u potpunosti se puni za približno 3,5 sata iz svake standardne utičnice u kućanstvu. Pripadajući, tri metra dugi kabel za punjenje stalno se nalazi u SUM-u i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

SUM sa stilom: vrata s otvaranjem u suprotnim smjerovima i Opel vizir

Rocks-e ima Opel vizir lice brenda te LED prednja svjetla i pokazivače smjera. Vrata su identična na obje strane čime se pojačava njegov odvažan i čist izgled. Suvozačeva vrata otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Prednji i stražnji elementi karoserije također su slični.

Unutra, dva sjedišta pomaknuta su jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedište naprijed – nazad. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks-e nudi zapremninu prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu XXL veličine.

Ploča s instrumentima zadovoljava uvjete moderne, mlade generacije: jasna je i fokusirana na bitno. Ekran prikazuje brzinu, način vožnje (D – naprijed, N – prazan hod, R – unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara. Praktične pojedinosti uključuju držač pametnog telefona na središnjoj konzoli. Usluge kao što je aplikacija „myOpel” pružaju dodatne praktične informacije.

Zahvaljujući kompaktnim mjerama i velikim prozorima, Opel Rocks-e osigurava vozačima dobru vidljivost u svim smjerovima. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov – što je neobično za vozilo u ovoj cjenovnoj kategoriji. Rocks-e je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks-e, Opel Rocks-e „Klub” i Opel Rocks-e „TeKno”.

Ime “Rocks” dio je tradicije njemačkog proizvođača automobila. Sve do nedavno, Opel ADAM Rocks i Opel KARL Rocks dodavali su brendu posebnu dozu stila – uz specifičnu razinu opremljenosti s atraktivnim dodacima za svakodnevnu vožnju kroz urbanu džunglu. Novi Opel Rocks-e još je bolje prilagođen za korištenje u gradovima. Potpuno električnog pogona, bez emisije ispušnih plinova i gotovo nečujan, novi je model dobar za savjest kao i za okoliš, prenosi Klix.ba.

blank