Porsche planira proizvesti novi luksuzni električni SUV

0
472
blank

Porsche je zvanično potvrdio da namjerava proizvesti još jedan SUV, ali koji će imati električni pogon.

Šef Porschea Oliver Blume je kazao da će se proizvodnja nadolazećeg potpuno električnog SUV-a obavljati u postrojenju u Leipzigu gdje trenutno traje proizvodnja modela Macan i Panamera.

Novi električni SUV će biti namijenjen “višim segmentima” kako bi kompanija imala pristup “novim prodajnim mogućnostima”. To jasno govori da iz Porschea možemo očekivati veliki SUV.

U njemačkoj kompaniji se nadaju da će novi električni automobil dodatno ojačati poziciju na tržištu SUV-ova. Prošle godine je Porsche prodao 301.915 automobila, Macan je najprodavaniji da 88.000 vozila, dok je Cayenne na drugom mjestu s 83.000 prodanih primjeraka. Ukupno 40 posto svih prodanih Porscheovih vozila prošle godine su elektrificirani.

Iz Porschea definitivno stiže i potpuno električni Macan, kao i električni model 718. Porsche želi da 80 posto prodanih automobila budu električni, a rok je 2030. godine.

“Porsche je vodeći igrač na tržištu sportskih SUV-ova i u segmentu potpuno električnih luksuznih automobila”, rekao je direktor finansija Porschea Lutz Meschke.

Izvor: Klix.ba