Volkswagenovi samovozeći “golfovi” na ulicama Hamburga

0
1036
blank

Većina vodećih proizvođača automobila nastoje što brže razviti sistem koji bi u potpunosti autonomno mogao upravljati automobilom. Svakako je jedan od njih i Volkswagen, koji je stigao do četvrtog nivoa.

To znači da automobil opremljen njegovim sistemom može potpuno autonomno upravljati u svakodnevnom saobraćaju. Naprimjer, Traffic Jam Assist sistem iz Audija A8 je razina 3, dok Rimac Automobili uz C_Two, prema službenim informacijama s premijere, već raspolaže razinom 4.

blank

Njemački div je iznenadio Hamburžane kada je sa pet električnih “golfova” (e-Golf), opremljenih sistemom autonomne vožnje, izašao na ulice ovog lučkog grada. Sistem kojim su snabdjeveni, između ostalog, ima 14 kamera, 11 laserskih skenera i sedam radara. U praksi to znači da jedna minuta vožnje znači oko 5 GB podataka, pa automobil raspolaže hardverom snage 15 prosječnih ličnih računara.

blank

Automobili za testiranje koriste dionicu dugu tri kilometra. Ona je dio buduće petlje od devet kilometara, koja će dogodine biti otvorena za testiranje. Do tada će automobili biti opremljeni i sistemima za međusobnu komunikaciju.