Xiaomi će izgraditi fabriku i proizvoditi električne automobile

0
1095
blank

Kineska kompanija Xiaomi namjerava proizvoditi električne automobile, a to će činiti u vlastitom postrojenju koje će izgraditi u narednom periodu.

Mediji u Kini pišu da je faza inžinjeringa prvog Xiaomijevog električnog automobila završena, da integracija softvera vozila brzo napreduje i da će biti završena do sredine oktobra. Naredni korak za kompaniju je početak planiranja proizvodnje.

Dobro upućeni izvori tvrde da Xiaomi ipak neće kupiti postojeće postrojenje BAIC Grupe kako se ranije špekulisalo niti će raditi s OEM proizvođačima, nego da je donesena odluka o izgradnji vlastite fabrike.

blank

Xiaomi je novi igrač u industriji automobila, svoje planove za proizvodnju električnog automobila je najavio u martu 2021. godine, a realizacija tih planova se očekuje 2024. godine, odnosno za nešto više od godinu dana. Da li će za to vrijeme uspjeti izgraditi fabriku, ostaje da se vidi.

Kompanija planira uložiti 10 milijardi dolar u ovaj projekt u narednih deset godina, tako da ima budžet za izgradnju fabrike i to nije problem. Prošle godine je potpisan ugovor za izgradnju sjedišta te istraživačkog i razvojnog centra za biznis s automobilima u Yizhuangu, a u sklopu njega će biti i fabrika.

Kada bude potpuno operativna, fabrika će godišnje proizvoditi 300.000 vozila. Fabrika će se graditi u dvije faze, nakon prve će proizvoditi 150.000 automobila godišnje, dok će druga faza uslijediti nešto kasnije. Cilj Xiaomija je da svoj prvi električni automobil počne prodavati kupcima 2024. godine.