Zašto toliko volimo Golfove? “Svako bi trebao imati jednog ispred kuće”

0
560
blank
Screenshot: N1

Jedinica, dvojka, trojka pa sve do osmice. Golf je jedan od najčešćih automobila na našim putevima. Ako ne i najčešći. Ljudima najdraži – vrlo vjerovatno.

Do rata su se proizvodili u čuvenoj Fabrici automobila Sarajevo, u ratu spašavali živote, a danas su simbol i ljubav, za mnoge.

Među njima je i Amar Bašić, koji je svog Golfa naslijedio od oca. Radi se o Golfu 2, ali je Amar u njega ugradio i dijelove trojke i četvorke. Sada je unikatan a njemu omiljeni. Posebno ga pazi i redovno održava.

“Ja inače vozim Wolksvagena u privatne svrhe, mlađeg 25 godina, koji nema nikakve razlike u tehničkoj ispravnosti u odnosu na ovog Golfa koji je 1985. godište. Čak i kad sam bio na tehničkom pregledu posljednji put u julu, ljudi kažu da nisu vidjeli bolje kočnice na autu”, objašnjava Amar.

Na pitanje šta je to u Golfovima iz 80-tih što ih i danas čini dobrim automobilima i kako je moguće da su još ispravni i da se koriste svakodnevno – Amar odgovara:

“Prvo – jeftino održavanje. Jedan običan Golf nije bio skup za održavati. Najosnovnije: mijenjanje ulja, kočnica, pakni, to je bilo jeftino. Zatim su i točkovi i gume također bili jeftini. Znamo poznate priče iz rata, kako su sipali ulje i vozili tog istog dizela kojeg ja imam.”

Golf je narodno auto, generacije su uz njega odrastale, pouzdan je i malo se kvari, kaže Adnan, vlasnik automehaničarske radnje koji je i sam veliki ljubitelj Golfa.

“Ja inače volim Golfa i uvijek imam jednog Golfa ispred kuće. Da li u malo lošijem stanju ili boljem, uglavnom, što bi jedan moj drug rekao – Golf je ikona našeg podneblja, Balkana. Tako da bi pred svakom kućom trebao biti jedan Golf 2 ili 1, kao neka uspomena na neko to vrijeme”, ovako svoju ljubav prema Golfu opisuje Adnan Dedagic, automehaničar i autoelektričar

Golf je osamdesetih u Jugoslaviji bio statusni simbol. Svi su ga željeli a mogli su ga imati samo oni nešto bogatiji. Četiri decenije kasnije, isti ti modeli iz osamdesetih, prava su atrakcija na cestama, na meti su kolekcionara a nekima i dalje služe kao svakodnevno prevozno sredstvo. A od Adnana smo čuli i da kod Golfa postoji jedan dio koji se najbrže kvari, a to je – vozač, prenosi N1.