Amer Bukvić izabran među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

0
1128
blank

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najutjecajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru “Islamica 500” za 2018. godinu.

Na listi “Islamica 500” nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija. Istraživački tim “Islamica 500” sastavljen od eksperata iz različitih oblasti svake godine analizira i procjenjuje najinovativnija, kreativna i najznačajnija postignuća u oblasti islamske ekonomije i zaslužne pojedince nominuje na listu najuspješnijih svjetskih lidera.

Na listi su se pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, našli i Bosanci i Hercegovci. Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić drugi put je uvršten na ovu prestižnu listu, prošle godine među 500, a ove godine među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji.

Bukvić je obrazovanje stjecao u Maleziji, Japanu i Engleskoj na IIUM, IUJ, LBS (London Business School) i na “University of Oxford”. Od 2006. godine je na čelu BBI banke, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu, saopćeno je iz BBI banke.

Analitička kuća Cambridge IF Analytica iz Velike Britanije, Bukvića je u novembru 2017. godine izabrala za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za “Najuspješniju islamsku banku u Evropi”. Između ostalih, direktor BBI banke dobitnik je prestižne svjetske nagrade “The Jewels of Muslim World Award 2015” za unapređenje islamskih finansija i ekonomije.

Također, 2014. godine u Saudijskoj Arabiji u konkurenciji više od 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta, Bukvić je proglašen najboljim poduzetnikom i liderom u svijetu.