Bitkoin dostigao novi historijski maksimum – vrijedi više od 60.000 dolara

0
138
blank
Foto: Pixabay

Bitkoin je u četvrtak, 21. oktobra, dostigao cijenu od oko 66.000 dolara što je bio novi istorijski maksimum. Bitkoin je tokom 2021. godine skočio više od 100 odsto, dok je samo u oktobru porastao više od 30 odsto.

Investiciono društvo “KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da preko interneta trguju cijenom Bitkoina (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič “Kako trgovati cenom Bitkoina”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom Bitkoina” preuzmite ovde.

Ova godina je bila ispunjena pozitivnim vestima za najstariju kriptovalutu. Institucioni investitori i kompanije, u sve većoj mjeri, podržavaju bitkoin. Tako je, na primjer, kompanija Tesla podstakla skok u prvoj polovini ove godine kad je saopštila da je kupila bitkoin u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Mastercard je objavio kako planira da podrži kriptovalute na svojoj platformi ove godine. Tehnološki gigant Apple je u februaru objavio kako će Apple Pay takođe podržavati isplate bitkoinom na svojoj platformi. Nedavno, osnovan je prvi (ETF) investicioni fond u SAD koji ulaže u bitkoin što predstavlja svojevrsnu prekretnicu za legitimizaciju bitkoina i ulazak na velika vrata u svet finansija.

Drugi razlog za rast cene bitkoina su mali ulagači koji imaju svojevrsnu (psihološku) zebnju od nove propuštene prilike (regret aversion) na digitalnom tržištu, pa se odlučuju na ulazak na kripto-tržiše. Osim toga, dostupnost bitkoina je sve manja, jer troškovi rudarenja po jedinici postaju sve veći, što takođe podstiče rast cijene.