Firme iz Sandžaka za porez duguju milijardu dinara

0
1598
blank

Dugovanja za porez kompanija i preduzetnika iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina premašila su milijardu dinara, a više od četvrtine tog novca duguje Poljoprivredno industrijski kombinat (PIK) “Pešter”.

Prema podacima Poreske uprave Srbije, PIK “Pešter” za porez duguje blizu 234 miliona dinara, a mljekara koja posluje u sklopu kombinata još dodatnih 46,6 miliona dinara.

Najveći dužnici iz Novog Pazara su firme “Proizvod NG” sa 92,8 miliona dinara, odnosno “Šeher – trade” sa 90 miliona dinara. Vlasnica prve kompanije je Marijana Galjak, a druge Izet Kurtanović.

Velika dugovanja imaju i “Alema trans” (87,8 miliona) vlasnice Sanije Ćatović, kao i kompanija “Rekić” (82 miliona) čiji je vlasnik, prema podacima Agencije za privredne registre, državljanin Austrije Leonard Radanović.

Na spisku 389 najvećih poreskih dužnika nalaze se i “Numfar” (40,9 miliona dinara) vlasnika Farisa Numanovića, Savremena konfekcija “Raška” (28 miliona) Salka Redžovića i “Amel – produkt” (21,1 milion) Dika Ademovića.

Dugovanja OFK Novi Pazar za porez su preko 30 miliona dinara.

Najveći poreski dužnik među pravnim licima u Srbiji je Novinsko izdavačko preduzeće “Borba” iz Beograda sa preko dve milijarde dinara.

Kada je reč o preduzetnicima, najveći dužnik iz ovog kraja je mesarska radnja Berata Vejselovića iz Novog Pazara od koje Poreska uprava potražuje 71,5 miliona dinara. Sa tim iznosom, Vejselović je na sedmom mjestu najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Upola manja (36,2 miliona) su dugovanja TR “Šiljo kožar” Mehmedina Ujkanovića, dok SZKR “Monako” vlasnice Sabine Lukić duguje 20 miliona dinara.

Na listi 1647 poreskih dužnika među preduzetnicima je i SZR “Optima” (11,6 miliona dinara) iz Tutina vlasnika Šefćeta Ademovića i OZR “Hotkif” (11,3 miliona) iz Sjenice čiji su vlasnici Mustafa i Edin Avdović.

Dugovanja deset taksi prevoznika iz Novog Pazara kreću se od pet do skoro šest miliona dinara, a među najvećim dužnicima je i još par trgovinskih, ugostiteljskih i zanatskih radnji, kao i tri preduzetnika čija delatnost nije precizirana.

Ukupna dugovanja preduzetnika iz ovog grada, Sjenice i Tutina su preko 255 miliona dinara, a najveći dužnik u Srbiji je PTR “Drvoplast” iz Konareva kraj Kraljeva sa 133 miliona dinara.