Kako pospješiti razvoj stočarstva na Pešteri

0
1249
blank

Na Pešteri, prema podacima nadležnih, svako selo ima bar dva velika proizvođača u stočarstvu. S obzirom na površinu koja se ne obrađuje, moglo bi ih doći još desetak, ali tek ako bi stočarstvo na toj visoravni bilo isplativo.

Pedeset grla krupne stoke na farmi porodice Tripković na Pešterskoj visoravni, čine ih jednim od najvećih proizvođača u Sjenici. Potencijala imaju i za stotinak i više grla ali i ideju da se prošire ako se stvore povoljni uslovi, piše RTS.

“Nije problem da uložimo. Radimo sa pedeset grla, ali uvećaćemo za nekih sto bikova tovljenika”, kaže Mihailo Tripković. “Nije problem da podignemo taj broj i na dve stotine. Slobodnih površina imamo dovoljno, kao i hrane. Jedini problem je plasman robe.”

Potpisivanje ugovora sa ozbiljnom klanicom i mljekarom značajno bi uticao na povećanje broja grla. Ali i investicije i promjena rada u samoj proizvodnji.

Esad Hodžić iz Kancelarije za razvoj poljoprivrede i sela ističe da je potrebno uvesti i tehničke i tehnološke inovacije u proizvodnju, kako bi proizvodi pešterskih stočara bili konkurentniji na tržištu.

Što se tiče kvalitetnije ishrane goveda, razlika je očigledna. I u boji i u kvalitetu. Sijeno je još zeleno. Treba mu tri dana za kosidbu, plastidbu i smeštanje. Potom 72 sata provodi u silaži, dve stotine tona pripreme svake godine.

“Krava i junad idu na ispašu, a bikovi se vraćaju u ove objekte na dotovljavanje tim, što vi kažete, zelenim senom, odnosno silažom odnosno senažom koju mi pripremamo”, kaže Tripković.

U njegovom domaćinstvu koristi se tek polovina kapaciteta, u drugima još manje, iako su mogućnosti za stočarstvo na Pešteri velike.