Kozji sir iz domaćinstva Fazlić pronalazi put do kupaca i u inostranstvu

0
1239
blank
Screenshot: TV Forum

Porodica Fazlić iz Mileševe, dvije godine se bavi uzgajanjem koza i prodajom proizvoda od mlijeka. Trenutno imaju 32 koze rase alpina, a zbog velike potražnje planiraju i proširenje stada i izgradnju pomoćnog objekta za skladištenje i obradu mliječnih proizvoda, prenosi TV Forum.

Kada je napustila posao da bi se posvijetila odgajanju djece, dvadesetdevetogodišnja Samira Fazlić, na koju se vodi poljoprivredno gazdinstvo, nije ni slutila da će uzgoj koza i proizvodnja mliječnih proizvoda biti njena svakodnevica. Nakon što su na poklon dobili dva jareta, kupili su i kozu i nastavili da proširuju stado.

“Ispostavilo se da ljudi traže naše proizvode, koje smo tada imali u veoma malim količinama i nismo mogli da ispoštujemo sve mušterije. Onda smo počeli da širimo stado i sada imamo 32 koze i jednog jarca. Imali smo oko 50-ak jaradi i to smo prepolovili, njihova prodaja ide dobro, kao i sira, surutke i mleka zbog čega planiramo da proširimo proizvodnju”, kaže Samira Fazlić i dodaje da najviše ide neslani mladi sir, koji narod koristi za lijek ili što voli taj ukus i slatka surutka. Kako kaže, ko god je došao prvi put, došao je i drugi, treći…

Dobar kvalitet proizvoda, koji su veoma zdravi, omogućuje brzu prodaju pa Fazlićima skladište i ne treba.

“Stari sir je 600 dinara, mladi 400, mleko 120 dinara, surutka 50…Trenutno muzemo polovinu koza tako da dnevno imamo između 25 i 30 litara mleka, a za kilogram mladog sira treba oko sedam litara mlijeka, dok za kilogram starog treba osam devet litara”, objašnjava Samira i kaže da njihov sir je išao za Beograd, Novi Sad, Split, Crnu Goru i da se svi iznenade jer nema jak miris karakterističan za kozji sir već svima prija.

U uzgajanju koza učestvuje cijela Samirina porodica. Svekar Esad je zadužen za hranjenje i čišćenje, svekrva Vasvija za mužu, a i troje mališana pomaže koliko može.

“Mi dedi pomažemo da otera koze u stene, kao i popodne da ih vrati kući. Mami pomažem oko sira, dodajem joj sve što treba”, kaže devetogodišnja Amira, dok gleda mlađu braću kako jure za kozama.

Uzgajanjem koza kao porodičnim zanimanjem, porodica Fazlić nije počela da se bavi zbog zarade, već su hteli da za svoje potrebe proizvode sir i mleko, kako kažu, na tradicionalan način, po receptu naših nana. Velika potražnja dovela je do proširenja stada, a u planu je i izgradnja pomoćnog objekta za skladištenje i obradu mliječnih proizvoda.

Izvor: foruminfo.rs