Lidl počinje za 6 dana, da li je najveća noćna mora radnji preko puta?

0
893
blank
Foto: Gettyimages

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da će prodavnice nemačke kompanije Lidl u Srbiji preuzeti deo kupaca od drugih trgovina, a da će se manje zato i zatvoriti.

Lidl će sljedeće nedjelje otvoriti istog dana 16 maloprodajnih objekata, od kojih je pet u Beogradu, a do kraja godine još sedam.

Milićević je rekao da je ta njemačka kompanija dugo snimala tržište u Srbiji i da joj motiv za ulazak nije bio isključivo rast tržišta, na koji i ne može da se računa, već preraspodjela kupaca.

“Lidl ima trgovine u skoro svim zemljama u okruženju, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, a Makedonija je malo tržište i možda nije interesantno u ovom trenutku, pa je preostalo da se ‘pokrije’ još i srpsko tržište sa sedam miliona stanovnika”, rekao je Milićević.

Dodao je da će ta njemačka kompanija uspeti da već u prvoj poslovnoj godini preotme deset do 15 odsto tržišta i kupaca, “što nije malo”.

“Lidl će agresivnom kampanjom, velikim asortimanom robe i nižim cijenama preuzeti dio kupaca od drugih trgovina”, ocenio je Milićević.

Promet i broj kupaca će, kako je rekao, prvo pasti u malim trgovinama i radnjama preko puta, pa će vjerovatno prodavati samo hljeb, mlijeko i još ponešto dok se ne zatvore.

Njemačka kompanija, kada je odlučivala da otvori mrežu robnih kuća u Srbiji, nije imala u vidu samo rast kupovne moći stanovništva, jer ni u susjednim zemljama, Rumuniji i Bugarskoj, gdje već imaju robne kuće, platežna sposobnost nije bolja nego u Srbiji.