Ljajić: EK da pritisne prištinske institucije da ukinu taksu na robu iz Srbije

0
783

Beograd očekuje od Evropske komisije da izvrši pritisak na prištinske insititucije da ukinu taksu od 10 odsto na robu iz Srbije, a ukoliko se to ne desi, onda CEFTA sporazum pada u vodu, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne možete sedeti za stolom gde važe jedna pravila za sve ostale partnere, a za vas važe neka posebna pravila. Čak i zemlje koje su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drastičnim, drakonskim merama. Ukoliko EK hitno ne reaguje, mislim da čitav CEFTA sporazum i sve što smo radili na formiranju zajedničkog ekonomskog prostora naprosto pada u vodu”, rekao je Ljajić u Golupcu.

Kako je ocenio, to neće biti “naš neuspeh, već pre svega neuspeh Evropske unije”, koja je kroz Berlinski proces promovisala kao jedan od glavnih ciljeva formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

On je dodao i da Beograd ne može da uvodi nikakve kontramere, jer vrlo malo robe kupuje na Kosovu.

Ljajić je kazao i da se još prikupljaju podaci, ali je gotovo prepolovljen plasman robe na tržište Kosova zbog “neverovatnih, neobjašnjivih mera koje nemaju nikakvu ekonomsku logiku”.

Naveo je da se nikada do sada nije dešavalo da se uvede taksa na svu robu koja se plasira iz Srbije.

Vlada Kosova uvela je takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.