Ljajić: Treba da budemo srećni, u najvećoj krizi pričamo samo o nestašici kvasca

0
626

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je jutros da je snabdjevenost prehrambenih prodavnica po Srbiji više nego dobra, uprkos povećanoj potražnji namirnica, koju je uporedio sa tražnjom pred novogodišnje praznike.

“Snabdevenost je i više nego dobra. U to su imali priliku da se uvere penzioneri, njih 170 hiljada koji su jutros išli u kupovinu. Od toga samo 50 hiljada u Beogradu, što je osam odsto više nego prošlog vikenda”, naveo je Ljajić za RTS.

On je dodao da je u radnjama bilo robe svih vrsta te da, za razliku od nekih zemalja u okruženju, nije bilo nestašica i oskudice bilo kog proizvoda.

Upitan za deficit kvasca, koji se dogodio u jednom momentu, Ljajić je rekao da ako pogledamo druge zemlje, njihove prodavnice i rafove, “kod nas je moglo da nestane nešto na sat ili dva, dok ne stigne iz magacina”.

Stoga, primjetio je, treba da budemo srećna zemlja, “zato što u najvećoj krizi pričamo samo o (nedostatku) kvasca”.

Ljajić je rekao da je Srbija pregrmela dva ključna krizna perioda – od 9. do 16, marta i ovu nedelju, koja se meri sa tom.

Rekao je i da je inspekcija na terenu, a izvršeno je 600 kontrola po prijavama građana zbog cijena osnovnih namirnica, dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

“U 44 slučaja uočili smo odskakanje ili nepoštovanje odredbi o ograničavanju cena i marži, koje moraju biti na nivou od 5. marta. To je simbolično u odnosu na dužinu krize i asortiman proizvoda”, istakao je ministar.

Izvor: Tanjug