Ljajić: Vlada ispunila još jednu obavezu za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

0
1786

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Vlada Srbije ispunila još jednu međunarodnu obavezu za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, koja se odnosi na formiranje Nacionalnog koordinacionog tijela za olakšavanje trgovine. Preostaje, kako kaže, prepreka u vezi sa GMO hranom, koju je moguće prevazići.

Ljajić smatra da je Srbiji mjesto u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sa druge strane, Ljajić nije želio da precizira vremenski period kada će se to dogoditi, jer u zakonu još uvijek postoji zabrana prometa genetski modifikovane hrane.

Ministar je rekao i da bi se prepreka u vezi sa prometom genetski modifikovanih organizama mogla prevazići kroz promenu zakona, ali i uz uvođenje rigoroznih pravila.

“Ne radi se o prevari, mnoge države su pribjegle tome. Mislim da mi to možemo da uradimo”, rekao je Ljajić, koji je naveo da građani ne bi imali razloga da se plaše ako se Zakon o prometu GMO promeni, jer postoje mehanizmi u zakonu da se zaštitimo.

Ljajić podsjeća da postoji ogroman otpor u javnosti u vezi sa GMO, kao i da postoji zahtev za promenu zakona kao uslov za pristupanje STO.

Navodi i da je velika šteta za Srbiju što nije član STO, budući da je samo 13 država van bilo kakvih pregovora i članstva.

Govoreći o formiranju Nacionalnog koordinacionog tijela za olakšavanje trgovine, Ljajić kaže da je do sada oko 60 zemalja na svetu formiralo to telo sa ciljem da se na jednom mjestu rješavaju problemi u vezi sa uvozom i izvozom robe.

To tijelo, prema njegovim rečima, čini 12 različith institucija, od ministarstava, preko inspekcija do carinskih službi.

Ljajić vjeruje da će koordinaciono telo smanjiti logističke troškove u spoljnotrgovinskom prometu, navodeći da oni sada u regionu iznose 16 odsto BDP-a, a u Evrospkoj uniji dvostruko manje.

“Sasvim sigurno će doprineti i stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je ministar.

Ministar je napmenuo da se za jedan dan zastoja na graničnim prelazima izvozna vrijednost robe smanjuje za jedan odsto, dok kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjenje iznosi sedam odsto.

Navodeći da su problemi identifikovani, Ljajić je naveo da će neke od njih Srbija rješavati sama, druge sa zemljama u regionu, dok će se problem u vezi sa vancarisnkim barijerama rješavati u okviru CEFTE, EU ili bilateralno.