MINISTAR LJAJIĆ O TURISTIČKOM RASTU SRBIJE: Bezbjedna smo i neotkrivena destinacija

0
719

Prema prognozama Ministarstva trgovine i turizma, Srbija bi do kraja godine od turizma mogla da zaradi 1,4 milijarde eura, što je za 200 miliona eura više nego prošle godine, a ministar Rasim Ljajić kaže da razlog ovako pozitivnog trenda leži i u tome što je Srbija bezbjedna i još neotkrivena destinacija.

Ljajić ističe i da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se nastavio pozitivan trend i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržistu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procjenjuje na 25 do 30 odsto. Kaže da samo u Beogradu ima samo 2.500 registrovanih ležajeva, što je nerealno budući da se zna koliki broj noćenja imamo samo u glavnom gradu.

blank
Foto: Zoran Jevtić

“Zato ćemo menjati propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smještaja kao i njihovu registraciju”, najavljuje Ljajić.

Paralelno se radi i na projektu e-turist, koji podrazumijeva elektronsku prijavu i odjavu turista koja će omogućiti da u svakom trenutku budu raspoloživi podaci o tome koliko je turista posjetilo Srbiju, koje destinacije su obišli, i iz kojih su zemalja stigli, a ovaj projekat trebalo bi da bude završen tokom sljedeće godine.

Rast u turizmu Ljajić objašnjava time da su posle terorističkih napada u svetu strani gosti počeli da biraju destinacije koje pruzaju više stabilnosti i bezbedne su. Drugo, kako navodi, postoji trend turista u svijetu posebno na velikim turističkim tržištima da idu i posjećuju neotkrivene destinacije.