Namirnice koje će zbog rata Rusije i Ukrajine najviše poskupjeti

0
633
blank
Foto: Pexels

Zbog ruske agresije na Ukrajinu, osim glavnih energenata (struja, plin, gorivo…) koji već poskupljuju posljednjih dana, cijene mnogih namirnica iz potrošačke korpe takođe počinju rasti​.

Najviše će narednih dana rasti cijene proizvoda od žitarica, jer velika većina žitarica koje dolaze u Evropu stiže iz Ukrajine. To utiče na rast cijena namirnica te hrane za životinje što utiče na ishranu i uzgoj stoke.

Iako se posljedice rata još nisu počele jače osjećati i nema nestašice, brzo će poskupjeti, izvjesno je, žito, meso, mlijeko, jaja i hljeb.

Također će poskupjeti suncokretovo ulje i svi njegovi derivati. Slično kao i žitarice, Ukrajina je glavni evropski dobavljač ovog proizvoda, pa bi zbog toga mogle poskupjeti i tjestenina, majonez, poslastice….

Drugim riječima, sa žitaricama i suncokretovim uljem, najosnovnijim proizvodima u potrošačkoj korpi i sankcijama Rusiji koje utiču na energente, cijena korpe nastavit će se povećavati. Dodatni trošak biće i dalje benzin, struja i plin, što će na prave muke staviti domaćinstva I najugroženije kategorije stanovništva.

Izvor: Stav.ba