NIJEMCI BJESNE: Kinezi preuzeli dio Mercedesa

0
905
blank
Foto: Getty

Kineska automobilska kompanija Gili preuzela je 9,7 odsto udjela u njemačkom Dajmleru, proizvođaču “Mercedesa”, što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

“Njemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država”, izjavila je njemačka ministrica ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Routers.

Gilijevo preuzimanje udjela u Dajmleru za devet milijardi dolara je, kako ocjenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala njemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udjela od 3,0 i 5,0 odsto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove “Štutgarter cajtung” i “Handelsblat”, istakla da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

“Njemačka otvorenost ne smije biti korištena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja”, rekla je ona za “Handelsblat”.

Njemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopštio da nije spreman da komentariše potez Gilija, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Dajmlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Dajmler je u kratkom saopštenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopšteno, moći da “konstruktivno razgovara o promjenama u industriji”.