Novopazarski trgovci na garanciji najviše “varaju” potrošače

0
1011
blank

Problemi koji muče potrošače u Srbiji najčešće su loš kvalitet obuće i odjeće, kao i stav trgovaca koji odbijaju reklamacije – rezultati su Nacionalne organizacije potrošača Srbije objavljeni na Svjetski dan potrošača.

Prema ovim podacima u periodu od 2011. do 2018. godine bilo je 31.104 reklamacija potrošača, od čega se trećina odnosi na garanciju. Slična situacija je i u Novom Pazaru gdje je, kako kažu u tržišnoj inspekciji, najveći problem nedovoljna informisanost potrošača o pravima i načinima njihovog ostvarivanja.

Potrošači u Srbiji se najviše žale i na kvalitet telefona (14,48 odsto), patika (13,21 posto) i laptopova i tableta (7,03 posto), a, kada je reč o uslugama, najviše je pritužbi na račun pretplate za mobilnu telefoniju (13,35 posto) i fiksni internet (5,85 procenata), na primjer. Iz NOPS-a ocjenjuju da je petogodišnja strategija za zaštitu potrošača, koja ističe ove godine, ostala “većim dijelom mrtvo slovo na papiru” u Srbiji, budući da, kako kažu, ni država, a još manje potrošačke organizacije, ne mogu da garantuju da li je u pakovanju ono što piše na deklaraciji.

U Novom Pazaru slična je situacija, a kako kaže šef tržišne inspekcije Muamer Selmanović, potrošačima je neophodna bolja informisanost kako bi znali koja prava imaju i kome da se požale kada su ona ugrožena.

“Mi indirektno štitimo prava potrošača, dok su prava adresa za njih udruženja potrošača, savjeti potrošača i slične organizacije. Ipak, ukoliko imaju bilo kakve nedoumice tu smo da im pomognemo”, kaže Selmanović.

Selmanović ističe da trgovci često pokušavaju da prevare potrošače najviše kada je trajanje garancije u pitanju.

“Zakonski za sve proizvode garancija je 24 meseca i sve ispod toga je nepoštovanje zakona. To treba da znaju potrošači”, upozorava Selmanović.

Potrošači u Novom Pazaru ali i u cijeloj Srbiji mnogo problema imaju kada je u pitanju online kupovina, pa tržišni inspektor apeluje da se dobro raspitaju ko je prodavac i da jedino ukoliko je prodavac registrovan i ima status trgovca može ostvariti svoja prava ukoliko proizvod koji naruči ne bude onakav kakav je očekivao.