Počinje obuka za rad na šivaćim mašinama

0
1393
blank

Zainteresovani kandidati za program “Znanjem do posla”, koji u Novom Pazaru realizuju Škola za dizajn, kompanija Maxers i Kancelarija za mlade, naredne dvije nedjelje mogu da se prijave za obuku za rad na šivaćim mašinama.

Direktor Škole za dizajn tekstila i kože Meho Camović rekao je novinarima da će program obuke za 24 kandidata trajati ukupno 600 sati, od kojih će početnih 300 biti u ovoj obrazovnoj ustanovi, a ostalih 300 u Maxersu, javio je radio Sto plus.

“U projekat mogu da budu uključeni mladi do 30 godina, ali ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih podićićemo starosnu granicu. Cilj projekta je da se postigne konkurentnost mladih, njihovo lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje”, rekao je Camović.

On je dodao da će se obuka obavljati na tri kurikuluma, na elektronskoj šivaćoj mašini, na specijalnim šivaćim mašinama i na kratkošavnim šivaćim automatima.

Predstavnik firme Maxers Aladin Rugovac kaže da će kandidati tokom tromjesečne obuke kod njih dobijati mjesečno po 100 švicarskih franaka.

“Kod nas će dobiti maksimalnu pažnju i tretman, kao i rad sa iskusnim mentorima i majstorima tekstilnog zanata. Osim toga, nakon obuke mogu da dobiju posao kod, ukoliko to žele”, rekao je Rugovac.

Portparolka novopazarske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Aida Bojadžić kaže da su oni u poslednje tri godine imali najviše prijavljenih potreba u oblasti proizvodnje tekstila, džinsa i lake konfekcije.

“Ovo je odlična prilika za sve nezaposlene osobe, a posebno za mlade da steknu dodatna znanja u oblasti proizvodnje lake konfekcije, a samim tim da postanu konkurentni na tržištu rada. Pozivam sve zainteresovane, bez obzira na njihovo zanimanje i stručnu spremu, da se prijave svojim savetnicima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kako bi dobili šire informacije o projektu”, rekla je Bojadžićeva.

Vrijednost dijela ovog projekta koji će se realizovati u Novom Pazaru iznosi oko 50.000 švicarskih franaka.

Četvorogodišnji program “Znanjem do posla” realizuju Vlada Švicarske sa osam i Vlada Srbije sa 7,3 miliona švicarskih franka, u pet pilot gradova i opština- Novom Pazaru, Pirotu, Kruševcu, Knjaževcu i Kragujevcu.