Probijen tunel kroz Bjelasicu: Od Berana do Kolašina stizaće se za 40 minuta

0
947
blank
Foto: kodex.me

Probijanje tunela kroz Bjelasicu, kojim će put od Kolašina do Berana biti kraći za 40 minuta, završeno je danas, saznaje Berane online iz više izvora, prenosi portal Kodex.

Završetkom tunela na saobraćajnici Jezerine-Lubnice, u dužini od 2.814 metara, put od Berana do Kolašina biće kraći za oko 40 kilometara.

Sada se od Kolašina do Berana stiže za oko sat i po. Berane se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa Smokovca-Uvač-Mateševo.

Tunel Klisura je najkompleksniji i najzahtjevniji građevinsko-saobraćajni objekat na izgradnji puta od Berana do Kolašina, preko planine Bjelasice, saopšteno je ranije iz Direkcije javnih radova.

“Upravo izgradnjom, odnosno probijanjem tunela Klisura dobijaju se preduslovi za glavne benefite koje donosi ova saobraćajnica znatno skraćenje sadašnje saobraćajne razdaljine između Berana i Kolašina”, kazao je tim povodom predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, prenosi portal Kodex.

Izvođač radova, preduzeće Euroasfalt, imalo je dosta problema sa vodom koja se pojavila prilikom probijanja tunela, što je, kako ističe Bulatović, usporilo radove.

Završetak kompletnih radova, prema najavama investitora, izvođača radova i samog Bulatovića očekivao se u decembru ove godine.

Iz Direkcije za saobraćaj su ranije saopćili da je završetak radova planiran za 6. novembar 2020. Prema ugovoru sa firmom “Euro asfalt” rok za završetak je 36 mjeseci, rečeno je tada.

Radovi na putu Jezerine-Lubnice izvode se na ukupnoj dužini 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice, saopšteno je ranije iz Direkcije javnih radova.

Odgovorili su da na prvoj dionici Lubnice rade rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 kilometar i izgradnju galerije duge 80 metara. Na drugoj dionici Jelovica rekonstruisaće put od oko tri kilometra, a na četvrtoj put dužine manje od jednog kilometra.

Iz Direkcije su kazali da će na trećoj dionici Klisura rekonstruisati put od 3,87 kilometara i izgraditi tunel dužine 2.814 metara. Radovi na izgradnji tunela Klisura nedavno su opet bili zaustavljeni usled pojave obimne količine podzemne vode, dotoka i do 200 litara u sekundi.

Fotografije koje svjedoče o tome, tačnije o još jednoj poplavi u tunelu, objavio je nedavno na svom fejsbuk-profilu Boris Raonić iz Građanske alijanse.

“Radovi je trebalo da budu završeni prije pola godine, a da se potom, sa završetkom puta gradi žičara koja povezuje ski-centre „Kolašin 1450“ i „Kolašin 1600″. Ali, niko se nije sjetio da ispita teren, posao je prihvatila firma iz BiH. Kada su počeli da rade, vidjeli su da ima podzemnih voda dotoka 200 litara u sekundi“, napisao je Raonić tada, koji navodi da je pad tunela promijenjen da bi išao prema planiranoj mHE, čitav projekat će stajati više od 50 miliona.

Raonić ističe da je izvođač radova blizak jednoj partiji u BiH, koja ima sestrinsku firmu u Crnoj Gori. Riječ je o kompaniji “Euro-asfalt“ iz Sarajeva, čiji je vlasnik Hamid Ramić, jedan od finansijera SDA. U Crnoj Gori se “šuška“ da je Ramić donator i Bošnjačke stranke, čiji je kadar Osman Nurković, doskorašnji ministar saobraćaja i pomorstva, u vrijeme čijeg mandata je “Euro asfalt“ u Crnoj Gori dobio poslove vrijedne čak 60 miliona eura.

Radovi na ovom putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepune godine, kada je tokom probijanja tunela ispod planine Bjelasice pronađena velika količina vode.

Kako je nedavno objavljeno, stručnjaci “Euro-asfalta“ izračunali su da im treba platiti dodatnih 15,85 miliona eura troškova da bi konačno završili ovaj put, prenosi portal Kodex

Rekonstrukcija puta Lubnice – Jezerine, sa probijanjem tunela kroz Bjelasicu, ugovorena je za cijenu od 41 milion eura, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Posao je trebalo da bude okončan u maju 2020. godine.

Izvor: Kodex.me