Virtuelni vodič kroz Novi Pazar: Aplikacija koja će trgnuti zajednicu i donijeti nova radna mjesta

0
1864

Da li znate da skoro polovina država svijeta posjeduje manje od tri UNESKO spomenika, a da ih je samo u Novom Pazaru upravo toliko, i to u okviru kompleksa Stari Ras (Manastir Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petrova crkva)? Tu su još i nekoliko vijekova stare džamije otomanske arhitekture, hamami, banje, biosfera Golija, Pešterska visoravan, najpovoljnije šoping mjesto u Srbiji, sa najboljom gastro ponudom itd.

Vođen činjenicom da je upravo Novi Pazar najmlađi grad u Srbiji sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto i da turizam mnogo lakše od ostalih privrednih grana stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, Adel Zeković je došao na ideju da kreira mobilnu aplikaciju koja će predstavljati interaktivni vodič sa virtuelnim  prikazom mape kulturno-historijskih spomenika, javnih ustanova, ugostiteljskih i drugih važnih objekata u Novom Pazaru.

Aplikacija Virtuelni vodič kroz Novi Pazar će korisnika locirati i voditi do najznačajnijih lokacija, a izgled kulturno-istorijskih objekata na telefonu će biti proširen historijatom, anegdotama, fotografijama od 360 stepeni i audio sadržajem.

Pomoću aplikacije će korisnik moći da pretražuje događaje, pronalazi tačno mesto zbivanja, koristeći navigaciju. Jedna od opcija će biti i prikaz zanimljivih turističkih tura.

Suština aplikacije je promjena svijesti o kulturno-historijskim spomenicima, veća briga o njima, kreiranje novih turističkih sadržaja (samim tim i radnih mjesta), ujedinjenja više institucija oko jednog cilja. Naravno, podrazumijeva se i bolje pozicioniranje Novog Pazara na turističkoj mapi Srbije, povećanje broja turista i njihovo zadržavanje uz lakšu orijentaciju i bolje upoznavanje sadržaja grada i okoline.

Projekat Virtuelni vodič kroz Novi Pazar je jedan od 17 pobjednika ovogodišnjeg Superste.net programa, namijenjenog mladim ljudima koji imaju kvalitetnu ideju kako da doprinesu razvoju društva.