Rusija / Biznis plan osnov uspjeha Novopazarca: Bajramovići građevinari mondenskog Sočija

0
1516
blank
Foto: Alk++ Company

Poslije Olimpijskih igara 2014. godine kada su građevinske firme mislile da nema više posla u ovom ruskom turističkom i sportskom centru ALK++ Company porodice Bajramović rukovodila se potpuno suprotnom poslovnom filozofijom.

Veliko tržište reagovalo je na konkurentnu ponudu ove firme, čiji je osnivač poslovni čovjek iz Novog Pazara Numan Nuca Bajramović, prvim poslovnim aranžmanom I izgradnjom objekta sa 200 stanova. Od tada primjena najsavremenije tehnologije, prestižni enetarijerski i eksterijerski projekti na čemu rade secijalisti iz raznih oblasti. učinili su da ALK ++ Company danas gradi više od 5.000 stanova u ovom gradu na Crnom moru. Omiljeno letovali[te Rusa, stecište turista iz cijelog svijeta posebno je privlačno zbog blage zime i dugog leta.

Olimpijske igre, najbolje organizovane u istoriji njihovog postojanja, dale su poseban impuls i građevinskoj industriji, koja i danas cveta u Krasnodarskoj oblasti u kojoj je smješten Soči. Grad se širi i ne bez razloga. Sa plaža se vide vrhovi planina stalno pokrivenih snegom, a u samom Sočiju primetna je sutropska vegetacija. Turistička atrakcija su i brojni parkovi i grandiozna arhitektura sovjetskog doba.

blank
Foto: Promo

Biznis planom i analizom rukovodstvo ALK ++ Company dobro je predvidelo da će u gradu koji pretenduje da postane ozbiljna konkurencija Moskvi i Sankt Peterburgu, koji su suvereno dominirali kada je turizam Rusije u pitanju, doći do ekspanzije u građevinsrastvu. U ovoj kompaniji ukazuju da su na vrijeme, nakon Olimpijade uprkos situaciji s Ukrajnom zbog koje su se povlačili investitori i građevinske kompanije, krenuli da ulažu kapital.

“Ali i da se razvijajamo poslovno na ovom tržištu. To je vrijeme kada kupujemo najviše mehanizacije. Investiramo i u inžinjernu zaštitu: koroziju i održavanje brda, bušenje šipova, “Titanovih” ankera…I postali smo lideri I u izgradnji stambenih i poslovnih zgrada i inžinjernoj zaštiti”, objašnjava za “Blic” prvi čovjek ALK ++ Company Adnan Bajramović. Trenutno na realizaciji građevinskih poslova njegova firma upošljava čak 1.200 radnika.

blank
Foto: Promo

Današnji Soči izgleda kao da je dobio “sedmicu” na Lotou! Ta “sedmica” je, ustvari, dobijanje organizacije zimskih olimpijskih igara. Zamislite samo kako može da izgleda grad u čiju infra i suprastrukturu i imidž, zajedno sa organizacijom uložen toliko novac da su ponele epitet najskupljih, ali i najboljih olimpijskih igara u historiji.

I u takvom ambijentu ALK ++ Company uspjela je da se izbori za lidersku ulogu u nadmetanju građevinskih kompanija, na ovom izuzetno zahtjevnom tržištu, kaže potpredsednik kompanije ALK ++ Jevgenij Valerevič Grigorenko.

Izvor: Blic